L’Espirògraf

Aparell per dibuixar formes geomètriques, compost per un conjunt d’engranatges que en moure’s descriuen corbes matemàtiques. L’espirògraf va ser inventat pel matemàtic lituà Bruno Abdank-Abakanowicz al segle XIX, però no va ser patentat com a joguina fins el 1964 per l’enginyer britànic Denys Fisher, qui el presentà a la Fira Internacional de Joguines de Nuremberg.

Aquestes corbes generades per la trajectòria que gira per l’interior d’una circumferència que roda van ser descobertes pel famós pintor i matemàtic alemany Albert Durero el 1525. Les va descriure en el llibre Instrucció sobre la mesura amb regla i compàs de figures planes i sòlides, obra dedicada a les matemàtiques i la seva aplicació a les arts.

Aquestes corbes han estat molt útils en la construcció de les dents d’engranatges per disminuir la fricció i augmentar la velocitat angular.

Altres aplicacions pràctiques d’aquestes corbes: dissenys de rellotges de pèndol; construcció d’arcs en l’arquitectura; enginyeria i disseny de maquinària; i, en l’actualitat, també s’utilitzen en programes informàtics de disseny i en gràfics tridimensionals.

tornar

Anuncis